Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Τώρα το "παίζεις"... πρωτευουσιάνος

Φρενίτιδα.... Δεν βρίσκω άλλη λέξη να περιγράψω την νέα συνήθεια των facebookιτών και facebookιτισών, που ακούει στο όνομα Cityville... 

Διάβασα που λες, την είδηση ότι περίπου 22 εκατομμύρια χρήστες του fb παίζουν το νέο αυτό παιχνίδι.. Μετά, λοιπόν το Farmville οι χρήστες αναβαθμίστηκαν και πήγαν στην πόλη..

Δεν είναι πολύ έξω από την ζωή  όλο αυτό που συμβαίνει, αλλά ας αφήσω τους κοινωνιολόγους να κάνουν την δουλειά τους.. 


Πλέον που λες, ο χωριάτης πήγε στην πόλη να βρει δουλειά, να κάνει την μεγάλη ζωή και να ζήσει σαν αστός.. Όμως εκεί που πήγε θα συναντήσει τον πρώην αγρότη γείτονα, που βοηθούσε να φυτέψουν να ταΐσουν και όλα τα συναφή.. Εκείνη την ώρα της μοιραίας συνάντησης θα κάνει ο ένας ότι δεν ξέρει τον άλλο, αφού θα του θυμίζει το παρελθόν του και από που ξεκίνησε.. Να που θα πιάνει τόπο, πλέον, η έκφραση που πολύ συχνά κάνεις χρήση "θα γίνουμε από δυο χωριά, χωριάτες".. 

Δεν ξέρω ούτε το Farmville ούτε το Cityville πως ακριβώς παίζονται, αλλά είμαι βέβαιος ότι από εκεί που  ζητούσες βοήθεια από τον γείτονά σου, τώρα στην πόλη θα τον σιχτιρίζεις και όταν θα τον αποκαλείς χωριάτη θα το χαίρεσαι παραπάνω, διότι αυτός θα ντρέπεται περισσότερο, αφού ξέρει ότι  εσύ ξέρεις, ότι ήταν όντως χωριάτης... Βράσε όριζα (τρόπος του λέγειν είναι μην το κάνεις, τώρα πια είσαι αστός, έχεις υπηρέτρια)...  

Και φυσικά η υπηρέτρια σου θα είναι η σύζυγος του πρώην συγχωριανού σου, ο οποίος τελικά ερχόμενος στην πόλη δεν τα κατάφερε όπως εσύ, και η γυναίκα του από εκεί που ήταν φίλες με την δική σου και έπιναν κάθε πρωί τον ελληνικό καφέ στην αυλή, τώρα θα ακούν στην προσφώνηση "κυρία" (τρομάρα της) η μεν και "δούλα" η δε.. Η "δούλα" τώρα, θα σου φτιάχνει εκείνα τα ωραία και νόστιμα φαγητά που έτρωγες στο χωριό, για να καλύπτεις την λιγούρα που σου αφήνουν οι νέες σου αστικές διατροφικές συνήθειες..

Έχω την αίσθηση πάντως ότι πρέπει να πάρουμε την αντίθετη πορεία... εποχές που είναι..   ;-)


Ουφ, σε τι σκέψεις μπορεί να σε οδηγήσει μια συνήθεια που για τους περισσότερους είναι ένα απλό παιχνίδι.. Να ξεκαθαρίσω εδώ, αφού τελείωσα το παραλήρημα, ότι οι γνώσεις για τα παιχνίδια αυτά  περιορίζονται στις προσκλήσεις που έχω δεχτεί κατά καιρούς στο fb.. Που ευτυχώς δεν είναι πολλές αφού και οι "φίλοι" δεν είναι πολλοί μετά από εκείνο το πατατράκ (αυτοδιαφημίζομαι, "άμα δεν παινέψεις το σπίτι σου...")


ΥΓ: Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο παρατήρησα ότι έκανα χρήση της λέξης "αστός" και παράγωγά της, αρκετές φορές με αποτέλεσμα να μοιάζει σαν κομουνιστικό μανιφέστο (υπερβάλω, αλλά φέρνει στο κομμουνιστικό), ουδεμία πρόθεση είχα.. Αλλά το άφησα γιατί δίνει έμφαση (μπούρδες, αλλά είπα σήμερα να γράψω πολλές λέξεις...)

ΥΓ2: Οποιαδήποτε ομοιότητα μόνο τυχαία δεν είναι.......  ;-)


φώτο: κολλάζ από SpOroS