Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Which side are we...???

Πολλές φορές ακούμε μουσική η οποία για τον καθένα μας συμβολίζει, θυμίζει κάτι ξεχωριστό.. Δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα αλλά και ίσως δίνει ελπίδα.. Υπάρχουν όμως και κάποια τραγούδια που γράφτηκαν για να δημιουργούν συγκεκριμένα συναισθήματα, συγκεκριμένες εικόνες και να διεγείρουν κοινές αντιδράσεις από ένα σύνολο που παλεύει (ή ετοιμάζεται να παλέψει) για τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του.. Για μένα ένα από αυτά τα τραγούδια είναι και το "Which side are you on" γραμμένο το 1931 από την  Floernce Reece (1900 - 1986).. 

Λίγα πράγματα λοιπόν για το τραγούδι, το οποίο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό από την διαφήμιση του "περιπατητή".. 

Όπως διάβασα, η Florence ήταν σύζυγος μεταλλωρύχου, οργανωτή του σωματείου των μεταλλωρύχων στο Κεντάκι. Το 1931 οι ανθρακωρύχοι της περιοχής είχαν εμπλακεί σε έναν αγώνα με  τους ιδιοκτήτες των ορυχείων. Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, να εκφοβίσουν τον σύζυγο της Florence, εισήλθαν παράνομα στο σπίτι τους και το έψαξαν.. Ο Sam, ο σύζυγος της, είχε προλάβει να ειδοποιηθεί και έτσι ξέφυγε. Όμως τα παιδιά τους και η Florense τρομοκρατήθηκαν από αυτήν την εισβολή. Αφού οι εντεταλμένοι έφυγαν, σε ένα ημερολόγιο που κρεμόταν στην κουζίνα των Reece, η Florence έγραψε τους στίχους του τραγουδιού, ενώ δανείστηκε τη μελωδία από ένα παραδοσιακό εκκλησιαστικό ύμνο, των Βαπτιστών και από την μπαλάντα "Jack Munro". Έτσι δημιουργήθηκε αυτό που σήμερα ακούμε, κυρίως από την Natalie Merchant.


Θα ήταν παράλειψή μου, αφού αναφέρθηκα στην ιστορία του τραγουδιού, να μην παραθέσω δύο βίντεο όπου στο πρώτο τραγουδάει η ίδια η Florence 



και στο δεύτερο απαθανατίζεται σε απεργία μεταλλωρύχων το 1973 στο Κεντάκι και πάλι..



Εδώ το τραγούδι ερμηνευμένο από την Natalie Merchant (με τους στίχους)..



Δεν ξέρω αν μπορώ να αποφασίσω με ποιους θα είμαι, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι, ενώ δεν είμαι μεταλλωρύχος ή εργάτης, το τραγούδι αυτό έχει γραφτεί και για την γενιά μου.. Για την δική σου??


πληροφορίες από wikipedia
φωτογραφία από SpOroS (χάραμα στην Κοπεγχάγη 2008)